Wat is het verschil tussen vrouwen- en mannenloopschoenen?

Damesloopschoenen zijn breder gebouwd in de voorvoet en smaller in de hiel.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om het verschil tussen heren- en damesloopschoenen af te doen als een marketinggimmick, toont de geschiedenis aan dat mannen en vrouwen zeer reële, verschillende behoeften hebben om te lopen.

Oorspronkelijk boden de lopende bedrijven een verkleinde herenschoen aan in aantrekkelijker kleuren voor vrouwen – vandaar de sarcastische zinsnede “shrink ‘em and pink ‘em” – maar dit bleek al snel onvoldoende te zijn. Vrouwen vonden dat als de hakken niet uitgleden, de voorvoet te strak was voor comfort. Bedrijven die de tijd namen om het juiste schoeisel te onderzoeken en te ontwerpen, vonden dat de verkoop snel steeg.

Tip
Damesloopschoenen zijn breder gebouwd in de voorvoet en smaller in de hiel. Mannenloopschoenen zijn gebouwd om hun over het algemeen grotere gewicht en maat aan te kunnen.

De vorm van de schoen
Het belangrijkste verschil tussen heren- en damesloopschoenen is de breedte van de schoen. Vergeleken met de overeenkomstige herenschoen zijn damesschoenen breder in de voorvoet en de teen en smaller in de hiel, wat het verschil in voetvorm tussen de geslachten weerspiegelt.

Bovendien zijn herenschoenen meestal breder en groter dan damesschoenen. Sommige schoenen hebben, ondanks het feit dat ze als dezelfde schoen zijn gebrandmerkt voor verschillende geslachten, verschillende materialen voor de tussenzool of hielsteun, wat de pasvorm, het comfort en zelfs het gewicht van de schoen beïnvloedt.

De Q-Angle
Hoewel niet algemeen bekend, is de Q-hoek de invalshoek van de vierspier ten opzichte van de knieschijf. Omdat vrouwen over het algemeen bredere heupen hebben dan mannen, hebben ze bredere Q-hoeken, waardoor ze meer uitspreken en extra steun in de schoen nodig hebben. Pronatie verwijst naar de beweging van de binnen- en buitenbal van de voet met het hielbeen.

Overpronatie, waarbij de voet bijna volledig van de grote teen en de tweede teen afduwt en de schok niet gelijkmatig verspreidt, en onderpronatie, waarbij het gewicht van de voet niet overgaat naar de grote teen en de buitenzijde van de voet het grootste deel van het gewicht moet dragen, kunnen na verloop van tijd leiden tot ernstige verwondingen.

Ontwerpers en ontwikkelaars die hiermee rekening houden, gebruiken vaak een ander materiaal voor de tussenzool of buitenzool op een damesschoen dan op de mannenversie. De American Academy of Orthopaedic Surgeons suggereert dat u een professionele schoenmaker uw voeten en pasvorm laat beoordelen.

Het effect van gewicht
Vrouwen hebben gemiddeld 15 procent minder spieren dan mannen, waardoor ze minder wegen dan mannen van vergelijkbare lengte en schoenmaat. Daarom is de tussenzool in de schoen van een vrouw ontworpen om 15 procent minder impact te hebben als elke voet de grond raakt. Hierdoor bevatten damesschoenen meestal een lichtere en zachtere tussenzool dan de herenversie.

Bovendien hebben zowel heren- als damesschoenen flexibele groeven in de voorkant van de buitenzool, maar deze groeven zullen aanzienlijk dieper in de damesschoen zitten. Dit komt omdat de onderlichaamsmassa van de dames het moeilijker maakt om de tussenzool te buigen, dus de groeven zijn toegevoegd om te helpen.

Uw persoonlijke pasvorm
Atletische schoenfabrikanten hebben een breed scala aan schoensoorten ontwikkeld om tegemoet te komen aan verschillende voorkeuren en eisen. Als een vrouw echter een bredere voet heeft of een man een smallere voet, kan hij of zij merken dat de schoen van het andere geslacht eigenlijk een betere pasvorm biedt.

De American Orthopaedic Foot & Ankle Society suggereert dat vrouwen die grote of brede voeten hebben mannen- of jongensschoenen kopen, die breder zijn voor dezelfde lengte. Hoewel er aanzienlijke verschillen zijn tussen heren- en damesloopschoenen, mogen deze verschillen niet verhinderen dat een individuele loper zijn of haar perfecte pasvorm vindt.

Mocht je op wandelvakantie naar Frankrijk willen, dan is het belangrijk om van te voren de juiste schoenen te passen. De Trekking experts van Bookatrekking.com helpen je altijd graag.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *